Mange publikummere ser på foredragsholdere i sal. Tegnspråktolk på scenen.

Hvorfor står mange døve utenfor arbeidslivet?

Under Arendalsuka 2024 satte flere organisasjoner søkelyset på vanskene godt kvalifiserte døve jobbsøkere opplever. Viljen er sterk, lysten er til stede, men barrierene er høye. Både NAV, bedriftene og politikerne har en jobb å gjøre. For arbeidskraften trengs.

Samfunnsteltet ved bryggen i Arendal var godt fylt opp av forventningsfulle tilskuere under arrangementet «Fra inkludering til smart rekruttering» i regi av Stiftelsen Signo og Norges Døveforbund.

For det paradoksale er at vi nå, og i framtiden, mangler arbeidskraft for å løse oppgavene i både offentlig og privat sektor. Samtidig står flere hundre tusen mennesker utenfor arbeidslivet. Blant dem er mange døve jobbsøkere. Å ha en meningsfylt jobb å stå opp til, er svært viktig for den psykiske helsen vår. Det er viktig for oss som enkeltmennesker, og for samfunnet vi lever i.

Arbeidsledige døve rapportere flere symptomer på depresjon

Forsker Espenes fra NBSPH foreleser foran skjerm
Forsker Jacob Espenes fra NBSPH presenterte funn fra undersøkelsen PsykHør.

Forsker Jacob Espenes fra Nasjonal behandlingstjeneste for sansetap og psykisk helse presenterte ferske funn i den store undersøkelsen PsykHør. Resultatene fra forskningsprosjektet med nesten 800 hørselshemmede deltakere er ikke helt klare for publisering ennå, men Espeseth viste til klare negative konsekvenser for døve tegnspråklige som ikke har en jobb å gå til. Døve utenfor arbeid har klart høyere forekomst av sannsynlig depressiv lidelse og posttraumatisk stresslidelse enn befolkningen ellers.

Døve som som bor utenfor de store byene, de mellom 51 og 65 år, de med lav utdanning, og de med tilleggsvansker har størst risiko for å falle ut av arbeidslivet. Funnene er ikke overraskende i seg selv, men bekrefter viktigheten av å sette inn tiltak for inkludering og sann likestilling i arbeidslivet.

Nye muligheter og positiv effekt på arbeidsmiljøet

Generalsekretær Per Erik Ommundsen i Politiets Fellesforbund på talerstolen
Generalsekretær Per Erik Ommundsen i Politiets Fellesforbund.

Arrangørene ville også flytte fokus fra utfordringene mange døve møter når de vil inn på arbeidsmarkedet – til en debatt om muligheter.

Generalsekretær Per Erik Ommundsen i Politiets Fellesforbund holdt et svært lærerikt og inspirerende innlegg om den både krevende og givende prosessen med å ansette en døv medarbeider. De vil ha mangfold i praksis. Ommundsen beskrev en lang læringskurve for hele staben for å tilpasse arbeidsmåten og endre tankegang. Belønningen er et arbeidsmiljø som har fått en ny kollega med kompetanse de trenger, og at alle ansatte har fått viktig innsikt i språklige minoriteter. Døve har i tillegg en unik erfaring alle bedrifter kan nyte godt av.

Mye må forbedres

Etter innleggene ble det debatt mellom viktige aktører om hvordan få fortgang i sann inkludering av døve. I panelet deltok NAV, Signo-nettverket, Seema (som er et ledende fagmiljø innen mangfoldsledelse), Norges Døveforbund og Aleksander Stokkebø (H) fra Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Det er tydelig at både tolkeordning, støtteordninger og holdninger i både offentlige og private bedrifter må forbedres.

Stiftelsen Signo oppsummerte debatten slik:

  • Det er viktig at arbeidsgivere ser mennesket og kvalifikasjonene, ikke bare hørselsnedsettelsen!
  • Språk er viktig – vi må tenke gjennom egen begrepsbruk og hvordan vi omtaler døve.
  • Mangfoldsledelse er en egen kompetanse, og det bør alle arbeidsgivere kunne noe om.
  • Tilgang til tegnspråktolk er helt avgjørende for døve som skal inn i arbeidslivet.

Du kan se arrangementet i opptak her.

Fem personer diskuterer på scenen.
I paneldebatten, fra venstre: (Tolk), Sonja Skinnarland, Arbeids- og tjenestedirektør, NAV, Aleksander Stokkebø (H), Arbeids- og sosialkomiteen, Loveleen Rihen Brenna, Grunnlegger, Seema AS, Petter Noddeland, Generalsekretær, Norges Døveforbund og Hanna Cederström, Arbeidsveileder, Signo arbeid og deltagelse