Gode samtaler i sommer

Du ser Trine i tre utgaver sitte rundt et bord. Teksten er "Gode regler for alle".
Det er ferietid. For mange betyr det grilling, familietid og samtaler rundt kjøkkenbordet eller på verandaen. Det kan være vanskelig å henge med på praten. Så hvordan inkluderer vi alle, med eller uten sansetap?

Vår tegnspråkpedagog Trine har noen tips til deg. Dette er gode råd for alle hørende og hørselshemmede – for å få med seg det som blir sagt i en samtale. Trykk på videoen for å se rådene.

Tekst til det Trine sier på tegnspråk i videoen, for synshemmede:

(Trine spiller tre ulike personer som sitter rundt et bord. Personen til venstre og til høyre babler i vei i munnen på hverandre. Personen i midten forsøker fortvilet å få med seg det som blir sagt.)

Hei! Jeg heter Trine. Det er mange hundre tusen nordmenn som hører dårlig. Noen hører litt, noen hører ingenting. Det varierer.

Vi vet ikke alltid hvem som er hørselshemmet. Det er vanskelig for dem å oppfatte hva andre sier. Du så det nå nettopp. De bruker mye energi på å avlese og forsøke å forstå.

Pluss at TV, radio og annen støy i bakgrunnen gjør det vanskelig å henge med. Det er best å skru av alt.

Ha god og oppmerksom kontakt med den du snakker med. Det er viktig å snakke tydelig og rolig. Se på ansiktene til hverandre.

I for eksempel et møte snakker flere i munnen på hverandre. Stopp! Rekk opp hånden og vent på at du får ordet. SÅ kan du prate eller bruke tegnspråk.

For dem som hører dårlig, eller ingenting, er det altså viktig å være klar og tydelig.

Dere snakker i vei og noen spør: «Vent, hva sa du nå?» Så svarer du «Det var ikke så viktig..» Det er veldig vondt å få som svar! Du må aldri si sånt!

Dette gjelder for alle: Hørende, hørselshemmede og døve. Dette er gode regler for alle!